· 

Ups & Downs

Door: Oliver

 

Na onze heerlijke vakantie met mijn familie in Zuid Afrika ben ik een kwartier na thuiskomst gelijk naar de boot vertrokken om even een laag verf op de kiel te zetten. 

 

Maandag de kiel afgemaakt en begonnen met het schuren van het onderwaterschip. Gelukkig kon ik dinsdag beginnen met de antifouling (aangroei werende verf op onderwaterschip). Twee lange dagen en dat was gedaan en met gepaste trots fotoo'tje rond gestuurd. Ook de watersportzaal in Drimmelen heeft de foto hiernaast naar de leverancier gestuurd en die hebben hem gepost op Facebook als voorbeeld van hoe het moet. Niet slecht voor een beginneling dacht ik. 

 

Woensdag hebben we de stickers erop geplakt en dat was een hoogtepunt, want het voelt nu echt meer als onze boot. We zijn inmiddels al meer dan een jaar trotse eigenaar van onze boot, sinds 8 Maart 2018. 

 

Ook heb ik de opening in de romp groter gemaakt waar de nieuwe diepte-/snelheidsmeter moet komen. Dat was wel spannend omdat dit nauw steekt en het moet goed afgekit worden want anders gaat het lekken. Enig frustrerende is dat de nieuwe dieptemeter nog niet geleverd was door fouten bij de bezorger GLS....

 

Vrijdag kwam Sven helpen en zouden we het water in gaan, toen de boot al in de kraan hing werd ik gebeld door een winkel in Made dat de dieptemeter er was. Snel daarheen gereden en de dieptemeter geïnstalleerd. Toen we in het water lagen, geen lekkage gelukkig. Ook de motor startte vrijwel gelijk dus alles liep op rolletjes.. 

 

Echter toen we een kwartiertje onderweg waren, koelwater alarm en na wat controles zijn we maar terug gevaren naar Drimmelen. Daar bleek dat de hele koelwater pomp kapot was, op maandagochtend ben ik gelijk naar de Volvo Penta importeur gereden in Ridderkerk om een nieuwe op te halen. Jan Willem kwam maandag helpen en de nieuwe pomp zat er vlot in dus konden we voor poging 2 gaan. Stond best wat wind en het was behoorlijk knobbelig op de rivier. 

 

Tussen de Moerdijk bruggen sloeg de motor af, en ging ook niet meer aan. We hebben snel het anker laten zakken en even gecontroleerd hoe diep het was. We moesten de boot even naar de wal laten drijven want in het midden was het te diep, dat was een spannend moment... Gelukkig pakte het anker en we lagen een meter of 10 uit de wal in genoeg waterdiepte, we konden het KNRM station van Dordrecht zien en we hebben dan ook de KNRM gebeld. Die waren een half uurtje langszij om ons naar Willemsdorp te slepen, daar was helemaal niks maar gelukkig kwam Jachtservice Willemstad to the rescue. Het bleek aan vuile diesel te liggen, een schone jerrycan diesel aangesloten en we zijn naar Willemstad gevaren waar we rond 18:00 aankwamen. Net op tijd. 

 

De mast zouden we ophalen deze week maar door de problemen met de boot is dat niet gelukt, komt volgend verlof in Mei. Tussendoor ben ik nog paar keer naar de mast geweest en alle bedrading vernieuwd, nieuwe navigatieverlichting, nieuwe windmeter, nieuw vaantje en een nieuwe radar reflector gemonteerd. 

 

De klussen lijst is uitgebreid met een nieuwe dieseltank te installeren, en ik heb geprobeerd de vloer eruit te halen maar dat zal toch echt door een professional moeten gebeuren. We hopen dat dit in April gedaan kan worden en dat de boot in Mei in ieder klaar is voor dagjes zeilen tussen het klussen door. Maar hebben gelukkig meer kunnen afschrijven dan dat erbij gekomen is, zo is er in Februari een nieuwe accubank aangelegd met nieuwe laders en omvormer. Van 2 accu's naar 3 gegaan en 315 Ah met een losse 70Ah voor  de motor en nu ook 230V uit de accu's via een omvormer, helaas net niet genoeg voor de Nespresso. De lader is klaar om zonnepanelen op aan te sluiten wat voor de zomer gaat gebeuren. Verder hebben we veel kleine klusjes van de lijst afgestreept. 

 

Het laatste weekend gebruikt voor de puntjes op de I en de administratie bijgewerkt, hadden we ook iets te lang laten liggen. Snel in een map stoppen en vergeten ha-ha. 

 

De tijd begint inmiddels aardig te dringen, we wilden de boot in Juli 2019 klaar hebben voor vertrek en we gaan er keihard aan werken om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. 

  

Reactie schrijven

Commentaren: 0