· 

Twee grenzen verder

Door: Oliver

 

Sinds de vorige blog zijn we de grens overgestoken naar onze volgende bestemming; Oostende. Vanaf Cadzand vertrokken we met een heerlijk windje van achterin en een zonnetje! Toen we de grens over gingen hebben we gelijk het eerste vlaggetje kunnen hijsen, een moment wat we nog vaak hopen te herhalen het komende jaar. Toen we voorbij Zeebrugge waren konden we wat meer Zuid sturen en de lucht begon wat donkerder te worden, het tweede deel van de tocht regende het keihard tot we aankwamen in Oostende. Mijn nieuwe jas is getest en heeft zijn eerste dienst bewezen. Gelukkig bleven de zeilomstandigheden ideaal en konden we op het gemak Oostende binnen lopen. 

 

Oostende is een drukke haven die vooral gebruikt wordt voor het onderhoud van de windmolenparken op zee. Vanuit de jachthaven en de bijbehorende 'jachtclub' was dit goed te merken en er was een hoop te zien. Nadat we de boot vastgelegd hadden en uitgedruppeld waren zijn we toch snel even de boulevard op gelopen, dat was behoorlijk troosteloos eerlijk gezegd.... Een muur van beton. Daarna nog een biertje in de eerder genoemde 'jachtclub', dat was wat ongemakkelijk op slippers merkten we toen we binnen liepen maar goed we zijn ten slotte wereldzeilers in de dop dus we laten ons niet tegenhouden. 

 

De dag erop hebben we de stad verder verkend en toen liet het leuke Oostende zich zien, lekker geluncht en gewinkeld. Ook zijn we langs een stads brouwerijtje gegaan met heerlijk bier, op aanraden van Quinten en een item op de bucketlist. De West Vlaamse woorden heb ik ook nog gescoord, want man wat kunnen Oostendenaren praten! Niks van te maken. 

 

De tocht van Oostende naar Nieuwpoort zou een makkelijke worden met niet te veel wind en zon. Dat liep wat anders, we vertrokken met vol tuig en liepen als een trein, al snel werd het wat veel en hebben we het grootzeil gereefd (zeil verkleinen) maar we bleven bezig tot we uiteindelijk met een alleen dat grootzeilen overbleven. De wind draaide ook in de richting waar we heen moesten dus het werd een pittig tochtje, gelukkig konden we er na half uurtje een puntje fok bijdraaien en liepen we aan het eind van middag Nieuwpoort binnen. 

 

Nadat we de boot opgeruimd hadden hebben we onszelf getrakteerd op de Belgische gastronomie. Op de haven hebben we veel wijn gedronken en lekker gegeten, de fantastische "steak béarnaise" was echt goed zoals dat alleen in België kan! Afgetopt met een echte Dame Blanche, met echte chocolade, zoals het hoort. 

 

Nieuwpoort is een verrassend leuke kustplaats met veel historie, ik zal jullie er niet teveel mee vermoeien, maarrrr toch... Voornamelijk voor mijn eigen research hoor.

 

De Slag bij Nieuwpoort

Werd gevochten op het strand aan de rechteroever, het enige wat eraan herrinert is een bord met uitleg, in het voorjaar van 1600 wilden de Staten Generaal der Nederlanden de havensteden Nieuwpoort en Duinkerke overnemen van de Spanjaarden die de VOC schepen vanuit deze steden overvielen. Het kwam tot een bloederige strijd op het strand, beide legers bestonden uit zo'n 12.000 soldaten(!). Na 4 uur strijd sloegen de Spanjaarden op de vlucht, op het slagveld bleven zo'n 5.000-7.000 doden achter. Uiteindelijk was het verrassingseffect weg en waren de Hollanders niet in staat om Nieuwpoort te veroveren. 

 

Eerste Wereldoorlog, de Slag om de IJzer.
In de Eerste Wereldoorlog speelde Nieuwpoort ook een belangrijke rol, namelijk bij de slag om de IJzer. De IJzer is de rivier van de Noordzee naar de stad met een prachtig schorrengebied (later meer). 

 

De Duitsers rukken op door België, en op 18 Oktober 1914 breken de Duitsers door de verdedigingslinie Nieuwpoort - Brixmunde en de Belgen/Engelsen trekken zich terug achter de IJzer. Op 20 Oktober staan de Duitsers aan het water, ze dreigen door te breken en wordt met de hulp van binnenvaartschipper Hendrik Geeraert de polder onderwater gezet door de sluizen te openen dit zorgt voor groot oponthoud voor de oprukkende Duitsers. op 25 Oktober geeft Koning Albert 1 toestemming om het gehele poldergebied onder water te zetten. De Duitsers breken nog door de linie maar zodra de winter zich aandient bloedt de strijd dood. De schrik was groot toen er tijdens een patrouille ineens 3 Duitsers ontdekt werden bij Nieuwpoort, ze hadden speciale pakken aan en zijn opgepakt. Het bleef bij 3 zwemmers... 

 

Genoeg historie :) 

 

Ter nagedachtenis aan de Slag om de IJzer is een prachtig monument neergezet voor Koning Albert 1 met een mooi museum, wat helaas dicht was.

 

We hebben de stad bekeken en zijn door het mooie schorrengebied naar het strand gelopen. In de tussentijd hebben we nog wat klusjes aan de boot gedaan en zijn uiteindelijk 3 dagen in Nieuwpoort gebleven.  

 

Van Nieuwpoort naar Duinkerke moesten we vroeg op staan om het tij gunstig te hebben, met de zonsopkomst vertrokken we en een voorspoedige tocht lagen we om 10:00 alweer in Duinkerke. De boot opgeruimd en een klein dutje later lagen we heerlijk op het strand!

 

Volgende dag hebben we het stadje bekeken wat niet veel bijzonders was, Duinkerke stond op mijn museum to-do lijst maar guess what?! Op dinsdag zijn alle musea dicht! Wel prettig dat we hier een panini op het terras eten voor €4,50 waar ze in Nieuwpoort €13,00 vroegen. (Wij voor dat geld een kilo Belse preparé en een stokbrood gehaald natuurlijk, 'ons bin zuunig')

 

Het museum ging over Operatie Dynamo in 1940, een evacuatie van Britse en Franse soldaten vanaf de stranden bij Duinkerke. 

 

Morgen vertrekken we naar Boulogne Sur Mer een mooie tocht van uurtje 6 met gunstig weer is de verwachting! Het lijkt erop dat we daar even blijven want het weer werkt voorlopig niet mee tot zondag/maandag, gelukkig hebben wij alle tijd .... We beginnen ons dat steeds meer te realiseren en langzaam maar zeker worden we relaxter. C'est la vie! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  Walter bogaert (dinsdag, 23 juni 2020 21:15)

  Bon voyage, ben benieuwd wat boulongne sur mer brengt.

 • #2

  Pierre merens (dinsdag, 23 juni 2020 21:30)

  Bedankt voor het leuke verslag, en de foto's.
  Bon vent !

 • #3

  Karin en Fleur van den Assem (dinsdag, 23 juni 2020 21:47)

  Wat leuk dat we jullie kunnen volgen. Mooie foto’s en het eten mmmmm ! Lekker genieten samen. (O, ja de nieuwe bewoners in de Nijverstraat zijn er. Fleur heeft al kennis gemaakt . En de huizen worden geschilderd voor en achter.)
  Groetjes Karin en Fleur

 • #4

  Patrick (dinsdag, 23 juni 2020 21:51)

  Top!

 • #5

  annie van den aker (dinsdag, 23 juni 2020 22:03)

  Leuk om zo te volgen.Fijne reis verder xxx Annie • #6

  Simone (dinsdag, 23 juni 2020 22:04)

  Superleuk om jullie te volgen!

 • #7

  Annelies kosterman (dinsdag, 23 juni 2020 22:12)

  Zo waren jullie vrij regelmatig in onze winkel en leefde ik aardig met jullie mee. Nu na al het werken aan jullie boot is er toch ineens de tijd gekomen en zijn jullie vertrokken.
  Maar gelukkig zag en hoorde ik dat jullie een adres hebben achter gelaten en me maar gauw aangemeld.
  Moet heerlijk zijn om dan te kunnen vertrekken en zulke mooie momenten te beleven samen (onee met zn 3 en toch ? De kat ook! Benieuwd hoe het gaat).
  Mooie foto’s en heel leuk jullie belevingen te lezen!!! Geniet van de vrijheid en de mooie momenten, Geweldig....
  Groetjes Annelies van yachting Willemstad


 • #8

  Af van den ake r (dinsdag, 23 juni 2020 22:25)

  Nieuw poort ken ik wel .dat was een oorlog van man tegen man . in Bologne sur mer kun je met de boot een groot stuk het de de boot het binnenland in denk ik .veel succes maar weer .Karlijn nog wel zeeziek ?

 • #9

  Henri (dinsdag, 23 juni 2020 22:30)

  Leuk om te lezen en goed voor mijn algemene ontwikkeling. Misschien win ik dan nog eens een kwis.

 • #10

  Mutti (dinsdag, 23 juni 2020 22:43)

  Geweldig verhaal alweer Oliver en Karlijn. Het gaat helemaal de goeie kant op met de corona perikelen dus misschien ook nog wel naar Engeland toe. Tot nu toe in ieder geval een goed begin van jullie reis.
  Maar wat zie ik als moeder vooral : 2 super happy , super relaxte gelukkige mensen. Al de zorgen die we vooraf hadden hebben jullie lekker achter je kunnen laten en jullie zijn nu dan echt vertrokken. En dat maakt mij heel erg blij !!!
  Goede reis verder en dank voor al jullie berichtjes via de whatsapp. Maak er iets moois van !!!!! Dikke kus , Mutti

 • #11

  Thijs (dinsdag, 23 juni 2020)

  Weer een super leuk stukje!
  De 1e 2 landen kunnen jullie afvinken .
  Veel zeilplezier morgen en veel plezier in boulonge =)
  Groetjes vanuit Klóóster

 • #12

  Jacob Bosland (dinsdag, 23 juni 2020 22:57)

  Leuke blog joh, ik ga jullie zeker volgen. Ik ben qua Frankrijk nooit verder gekomen met zeilen dan waar jullie nu zitten. We werden daar Frankrijk uit gezet omdat we niet alle papieren voor de boot bij ons hadden en moesten uitwijken naar Engeland.. haha dat gebeurd alleen mij natuurlijk! Wens jullie alle plezier van de wereld en en een behouden vaart!

 • #13

  Ingrid (woensdag, 24 juni 2020 04:44)

  Heerlijk om op deze manier te mogen meevaren!! Lees jullie verhalen met veel plezier

 • #14

  Kitty van Ommen (woensdag, 24 juni 2020 08:20)

  Wat een leuk verhaal. Deze momenten zitten alvast in the pocket en neemt niemand jullie meer af! Geniet ervan!

 • #15

  Job (woensdag, 24 juni 2020 08:57)

  Net de grens over en dan al van die prachtige plaatjes...dat belooft nog heel veel moois!! Enjoy!!!

 • #16

  Peter Bogaert (woensdag, 24 juni 2020 18:50)

  We volgen jullie reis, spannend !! save trip !

 • #17

  Pascale Vandewalle (woensdag, 24 juni 2020 19:33)

  Zalig om mee te varen. Stukje “Belgse geschiedenis” ertussen, leuk om jullie verhaal te lezen.
  Geniet van “ la belle vie” !

 • #18

  Pap (woensdag, 24 juni 2020 21:12)

  Wederom een prachtig reisverhaal over jullie levenstrip met een heel herkenbaar gedrag om de geschiedenis weer te geven. Het vrije leven begint al aardig te lukken, want anders had je echt wel geweten dat op dinsdag juist dat museum gesloten was, heerlijk genieten, wellicht toch nog een oversteek naar UK, we horen snel of dat lukt. Behouden vaart Flyer.

 • #19

  Fien (donderdag, 25 juni 2020 09:34)

  Wat een prachtige foto's maken jullie !! en een leuk dagverslag !!
  Geniet van al dat moois en van het avontuur !!!
  Ik volg het met veel plezier.

 • #20

  Dees (donderdag, 25 juni 2020 09:44)

  Dat de ontspanning en het besef zijn gekomen dat DIT jullie leven nu is vind ik fantastisch om te lezen en te zien. Wat moet dat een heerlijk vrij gevoel zijn!!!
  Aan de foto's ook al te zien. Op naar nog meer mooie verhalen en kiekjes.
  Karlijn niet meer zeeziek? En hoe doen Kaatje en James het?

 • #21

  Ad van den Aker (donderdag, 25 juni 2020 13:37)

  18 dagen onderweg , 3 landen bezocht en 230 km gevaren , Het voelt als of jullie pas gisteren zijn vertrokken. Je komt nu wel erg dicht bij Engeland , misschien toch nog even oversteken ? of definitief niet ?
  Karlijn heb je de springtouw al uit de koffer gehaald en Ol al iets van bootcamp gedaan ?of Karlijn heb je toch nog een beetje last van zeeziekte ?
  wens jullie een mooie reis verder XXX

 • #22

  Wim bogaert (donderdag, 25 juni 2020 20:55)

  Leuk verslag .veel vaar plezier

 • #23

  Ine (vrijdag, 26 juni 2020 12:21)

  Met plezier jullie belevenissen gelezen! Steek er ook nog wat van op !
  Jullie leven echt "vandaag", van dag naar dag, en dan met prachtige foto's ter herinnering! En nu heel relaxed, begrijp ik, alles losgelaten!