· 

On top of the world

Door: Karlijn

 

De storm komt eraan en ik merk aan Ol dat hij er heel onrustig van wordt. De haven van Funchal houdt ons een beetje aan het lijntje. Er is nog geen plek maar ze beloven terug te bellen of er in het weekend wel plek is om te schuilen voor de storm. Uiteindelijk besluiten we zelf de knoop door te hakken en blijven we de storm op de haven van Quinta do Lorde uitzitten. Via een andere boot horen we van een goedkope auto verhuur maatschappij dus dan kunnen we alsnog het eiland verkennen.

 

Op vrijdag gaan we de auto ophalen en rijden we naar de botanische tuinen. Het eiland gaat nogal stijl op en neer en voor degene die Ol wel eens hebben zien rijden, er waren nogal wat struggles (vooral met de hellingproeven). Daarnaast reden we nog verkeerd dus tegen de tijd dat we daar waren was het eigenlijk de moeite niet meer voor het geld dat we moesten betalen en besluiten we ernaast maar gewoon te lunchen. 's middags spreken we namelijk met de Fleur de Lis af in Funchal bij Blandy's (zij hebben wel een plekje daar in de haven kunnen bemachtigen). We gaan er een rondleiding doen bij een destilleerderij voor Madeira wijn. Echt wijn is het niet want het lijkt wat meer op port en sherry dan op wijn. We doen de Premium tour met 30 andere buitenlanders bij een meisje dat meer schreeuwt dan praat en daarna doen we de vintage tour met 1 andere mevrouw. De uitleg van de Vintage tour wordt door iemand gegeven die onwijs enthousiast is, maar we laten ons af en toe afleiden doordat ze nogal een aparte lach heeft. We krijgen uitleg over het proces, rondleiding door de vaten en zien de familie collectie die miljoenen euros waard is. Daarna doen we een proeverij, Ol en ik zijn allebei enthousiast en we kopen dus bij weggaan nog even een flesje van de 5 jaar oude Blandy's.

 

Op zaterdag maken we van te voren een tour over het hele eiland. Bij vertrek weer wat problemen met de hellingproef waar Ol zich moeilijk overheen kan zetten. Dit levert een paar vrij ongezellige eerste uren op. Na het 2e uitzichtpunt waar het fantastisch was wordt het gelukkig beter. We kijken over een gigantische (droge) waterval uit en het is er prachtig. Daarna rijden we door naar de volgende plek en komen we bij de steilste skilift ter wereld. Ernaast zit een klein terrasje waar we even koffie gaan drinken. Zodra we zitten doet het ons helemaal denken aan Oostenrijk. Ze draaien er apres ski muziek, naast ons zitten mensen friet met worst te eten en we kijken uit op de berg. Allebei ineens zoveel zin om op wintersport te gaan, valt helaas buiten budget dit jaar. Als laatste punt rijden we naar de natural pools. Het zijn zwembaden aan de kust die zich vullen met de golven van het zeewater. Voordat we bij de ingang zijn discussiëren we nog wat en spreken we af dat als het meer dan 5 euro pp kost we nog even overleggen. Het blijkt 1,50 pp dus we gaan snel naar binnen. Helaas is het dan alweer bewolkt en wordt het snel wat frisser. Het is er wel heel fijn, de golven van de zee wordt uitgedempt door alle rotsen eromheen dus we zwemmen een tijdje lekker rond. Madeira staat bekend om de Madeira wijn en de Ponchas, na het zwemmen bestellen we dan ook beide een poncha om de dag mee af te sluiten. Het is een soort fruit drankje met heel veel rum. Na meer dan 1 lig je dan ook snel plat, want ze waren echt heel sterk.

 

Zondag wordt de storm wat heftiger, het begint te regenen en de wind zet ook aardig op. Als het hoog water is komt de deining ook de haven in en wordt ik toch wat zeeziek. We  houden dan ook een pyjama dag omdat we de boot ook niet zo achter willen laten voor het geval er iets mis gaat. We netflixen, kroelen met de poezen en kijken sport. 's avonds worden we uitgenodigd op de Saetta voor een drankje. We kletsen, spelen spellen en drinken vooral heel veel wijn. Als ik besluit om half 3 dat ik wel naar bed wil is Ol er nog niet klaar mee en ik hoor hem om 5u de boot binnen strompelen. 

 

Maandag is het gelukkig weer aardig opgeklaard en gaan we naar een themapark in Santana. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis. Als we de auto parkeren op de parkeerplaats staan er 5 auto's, dus we twijfelen of het wel open is. Gelukkig blijkt het open maar behalve het personeel zijn wij de enige mensen die er rondlopen, je zou zeggen dat dit al een slecht voorteken is maar we besluiten toch naar binnen te gaan. We eten wat, als enige in het restaurant en we beginnen met een simulator over de Madeira die ons een mooie tour over het eiland zou geven. Als we met zijn tweeën in een simulator zitten die plek geeft voor 50 man kijken we elkaar toch weer een beetje gek aan. Het licht gaat uit en we bewegen toch al aardig op en neer, we horen wel een muziekje maar het scherm blijft zwart. Na 2min komt de meneer terug en blijkt hij de beamer vergeten aan te zetten.. De 'simulatie' blijkt een filmpje van een reisbureau uit ongeveer 1995. Als we daarna in de 'discovery' in een soort slecht achtbaan bootje worden gezet zijn we er aardig klaar mee. We lachen er om maar het park blijkt een vrij droevig gebeuren. Betaald dus Ol wil toch nog even roeien in een roeibootje. Er loopt ongeveer 30 man personeel rond en wij waren de enige 2 betalende gasten, echt rendabel kan het park dus niet geweest zijn..

 

Na dit avontuur rijden we naar Pico Ruivo, het is weer wat druilerig dus onderweg twijfelen we nog om door te zetten want het is al eind van de middag. Als we aankomen bij de parkeerplaats is het boven op de berg helemaal opgeklaard en lopen we alsnog naar boven. 2.8km aan trappen en stijl omhoog bleek uiteindelijk toch best pittig maar het uitzicht wat we ervan hadden was prachtig! Als we boven komen gaat de zon net onder en dit maakt het wel gelijk heel koud in zomeroutfit, heel lang blijven we dan ook niet boven. Naar beneden bleek eigenlijk net zo pittig als naar boven en we hebben beide last van de bovenbenen en knieën. 

 

Dinsdag doen we een nieuwe poging bij de botanische tuinen en dit keer zijn we dan ook wel op tijd. Helaas regent het wel af en toe maar het is een prachtige wandeling alsof je door de jungle loopt. Ik kan me goed voorstellen dat het in het voorjaar nog mooier is als alle bloemen ook vol in bloei zijn.

's Middags moeten we de auto inleveren en besluiten we net ervoor nog even naar een ander uitkijkpunt te rijden, hadden we beter niet gedaan want hier rijden we net in het laatste uur nog even schade aan de auto. Balen!

Annebel en Yorrick zijn uit Nederland over en die komen ons halen op het vliegveld met hun auto, samen gaan we nog even naar het vulkanische gedeelte en daarna borrelen en eten we op de boot. Heel fijn om weer wat vrienden van thuis om ons heen te hebben. 

 

Woensdag horen we dat er wat mensen weg gaan in Funchal dus vertrekken we gelijk die kant op. Tochtje van 15 mijl, we beginnen lekker zeilend maar al na 20min is er geen wind meer. We motoren dus lekker door en als we de hoek omgaan en de laatste 8 mijl in gaan komen de golven en de wind recht van voren. Als we dan 25kn op de teller staan recht op de kop zijn we er snel klaar mee, we schudden behoorlijk heen en weer en klappen af en toen recht op het water met de boot. We krijgen in de haven gelukkig een mooi plekje aangewezen en dan zijn we het tochtje ook weer snel vergeten. 's avonds gaan we lekker eten met Yorrick en Annebel.

 

Donderdag en vrijdag brengen we ook samen door, we bezoeken verschillende strandjes, staan voor een dichte deur bij de grotten, gaan verschillende keren eten en drinken en vrijdagavond moeten we helaas weer afscheid nemen. Zij gaan weer terug naar huis en wij gaan ons tochtje naar de Canarische eilanden plannen. 

 

Gisteren en vandaag stond dan ook in het teken van voorbereidingen en uitrusten. Boodschappen zijn gedaan, kleine klusjes afgerond, veel sport gekeken en veel geslapen ook. 

 

Morgen staat ons vertrek richting de Canarische eilanden gepland. Funchal - Santa Crus (Tenerife) van ongeveer 270 mijl. Eventueel stoppen we nog bij Selvagem Grande, een natuurreservaat, maar dat bekijken we ter plekke even.

 

Liefs!

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Marianne de Nijs (maandag, 26 oktober 2020 08:13)

  Weer een gezellig verslag en adembenemende foto’s. De katten hebben het ook goed naar hun zin zo te zien. Goeie reis verder.

 • #2

  Ria straver (maandag, 26 oktober 2020 11:32)

  Mooi verslag van een groots avontuur.Karlijn
  Jullie komen op de prachtigste plaatsjes en wij kunnen daar van mee genieten!
  Veelsucces in jullie verdere zeiltocht!

 • #3

  Henri (maandag, 26 oktober 2020 12:15)

  Prachtig.
  Succes de komende dagen. Net vertrokken zie ik. Xxx

 • #4

  Carla (maandag, 26 oktober 2020 16:29)

  Wat een mooie uitstapjes weer en prachtige foto's. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer met een rolletje ontwikkelen hè.
  Goeie reis en tot gauw weer.

 • #5

  John Rodenburg (maandag, 26 oktober 2020 18:02)

  Prachtige foto's, mooi eiland en een pittige roeiervaring. Succes met het vervolge van jullie reis.

 • #6

  Lieve (maandag, 26 oktober 2020 20:50)

  Wat een fijn verslag, weerom. Wat een prachtige foto’s en wat een ‘stijlvolle, elegante’ reisgenoten (de viervoeters).
  Kijken uit naar volgende blog.
  Succes en veilige verderzetting traject.

 • #7

  Mutti (maandag, 26 oktober 2020 22:19)

  Nou dat was me weer een heel verhaal. Weer mooi om allemaal te lezen. Tussendoor krijgen we natuurlijk wel eens foto's op de app maar met het hele verhaal erbij is het toch anders. De klim was dus weer behoorlijk intensief , krijg er een Tafelberg gevoel bij... Trouwens toen reed er toch ook iemand schade met de huurauto ……………… Flash back !!! Dat skivakantie gevoel missen we hier ook. Vorige week tijdens de quarantaine even naar een aanbieding gekeken. 4 dagen skiën in prachtig hotel in half december...…...Oh heerlijk ………..maar toch maar niet doen. Risico is te groot en trouwens we gaan in het voorjaar naar jullie toe in de Caribbean……...tja er moeten offers gebracht worden. Net mail gehad van jullie ; de reis naar Canarische eilanden verloopt goed. Dat is fijn nou moet het maar eens klaar zijn met die zeeziekte , we duimen voor jullie.
  Dikke kus voor jullie helden van de Flyer. Jullie doen het toch maar !!!
  Mutti

 • #8

  Pap (maandag, 26 oktober 2020)

  Prachtig verhaal weer, wat een genieten en supermooie foto’s. Net jullie bericht ontvangen dat de Flyer de nacht Induikt richting Canarische Eilanden. Behouden vaart

 • #9

  Ad V.d.Aker (dinsdag, 27 oktober 2020 11:43)

  Minder of helemaal niet ziek dat is wel fijn Karlijn .Zou het misschien komen omdat je goed uitgeslapen was .Voor vertrek veel geslapen zag ik en dus ook niet gedronken ?? Wens jullie een heel mooi en rustige reis richting Tenerife. Xxx

 • #10

  Terry (dinsdag, 27 oktober 2020 19:50)

  Wat een prachtige belevenissen weer. En je foto is een plaatje Karlijn. On top of the world, mooi hoor!
  Veilige reis naar Tenerife! Prachtige eilanden daar ook! Dat belooft weer een mooi avontuur.
  Groetjes, Terry

 • #11

  Jaap Eenkhoorn E'oord (vrijdag, 30 oktober 2020 12:15)

  Hallo lui, het was weer geweldig !!
  Weer een behouden vaart toegewenst.
  Groetjes, Jaap